Oké, dat groenten en fruit gezond zijn weten we natuurlijk allemaal wel…maar ik wist niet dat bietjes ‘zo‘ gezond waren en dan vooral rode bieten en het rode bietensap ervan!
Vorige week kwam mijn vriendje thuis met verse bieten, hij dacht is een keer wat anders. Voor in een salade of om er een sapje van te maken. Ik had wel eens gehoord van rode bietensap maar er nooit echt aandacht aan besteed.
Rode bieten!
Ik ging gelijk eens op onderzoek uit naar de rode bieten. 😉 Ik stond versteld van al die goede eigenschappen die een rode biet heeft!
De rode bietensap zou niet bepaald lekker zijn en ik las dat je moet wennen aan de smaak. Ik heb daarom de rode biet samen met een appel in de sapcentrifuge gedaan.Wat vond ik van de smaak van de rode bietensap?
Resultaat: Eigenlijk erg goed te doen, het smaakt zoet! Smaken verschillen zie je maar weer.
Maar waar zijn die rode bietjes nou zo goed voor?
Rode bietensap is onwijs effectief in het verhogen van je weerstand. Het zorgt ervoor dat in je lichaam de zuurstofopname sterk verbeterd. Het wordt dan voor sporters ook wel eens legale doping genoemd omdat bietensap het uithoudingsvermogen flink verbeterd.
De goede stoffen in bieten zorgen voor meer energie en een fit gevoel. Rode bieten en rode bietensap bevatten ook onwijs veel nitraten wat weer goed is voor bijvoorbeeld je bloedvaten.
Als je ziek bent geweest is het ook aan te raden te gaan voor rode bietensap. Het schijnt je lichaam te helpen met de zuivering en de weerstand weer te verhogen. Het ontgiften komt door het stofje betaine. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat dit stofje de groei van een tumor vertraagd en er zijn zelfs bewering dat het kanker helpt voorkomen.
Wat ik zelf ook zo cool vind aan rode bietensap, is het dat het een echt ‘beauty sapje’ is. Het is namelijk ontzettend goed voor je huid. Het helpt acné te voorkomen en het zorgt ervoor dat je huid egaler wordt. Dit heeft te maken met de sterk ontgiftende werking.
Oké, alle voordelen van rode bietensap op een rijtje:
- ontgiftend (check deze link voor een super ontgiftend 7 daags detox programma, ik heb hem zelf ook eens gedaan daar lees je later nog een andere blog over!)
- weerstand verhogend
- energie verhogend
- ontstekingsremmend
- goed voor de stoelgang
- verlaagt de kans op kanker
- voorkomt bloedarmoede
- zorgt voor een mooie huid
Ik zeg Go for it… 😉
Heeft rode bietensap ook nadelen?
Het voedingscentrum heeft eens geroepen dat het nitraat in rode bietensap ongezond zou zijn. Het lijkt soms of het voedingscentrum je juist liever helpt aan kunstmatige en gecontroleerde fabrieksvoeding dan iets wat in de natuur groeit…Ik kies voor de natuur!
Zelf ga ik er vanuit dat de rode biet en rode bietensap juist erg gezond is, wat uit zoveel meer onderzoeken juist is gebleken en zoveel goed doet voor ons lichaam.
Deze voordelen deel ik met jullie in dit stukje, en je zal versteld staan van de werking van dit gezonde bietje! Ik ben benieuwd wat jij van de smaak vindt? Laat hieronder een reactie achter, thanks 😉
jeanette woerden
vrijdag, november 28, 2014ik vind het erg lekker maar je kan het ook mixen met spinazie in de juicer!
Joyce van Dam
dinsdag, december 2, 2014Super! Bedankt voor de tip, ik ga het proberen!
Sanne
maandag, maart 9, 2015Ik ben ook gek op rode bietjes. Mijn favoriet is inderdaad met spinazie in de sapcentrifuge. Verder stop ik er dan ook nog citroen, wortel, appel en gember bij. Beetje ijs in je glas dan is het een “cool” sapje
joycevandam
woensdag, maart 11, 2015He! Dat klinkt goed, dat ga ik van de zomer eens proberen ipv een ijsje 😉 thanks voor het delen Sanne -XO-
Marianne
woensdag, april 13, 2016Meng het NOOIT met VET…..levens gevaarlijk!!
Veel te lezen op internet!
Marjolein
vrijdag, juni 10, 2016En schrik niet van je wc bezoekje na het drinken van bietensap… Je kunt er niet voor niets kleding mee kleuren en lippaint mee maken 🙂
Mieke
maandag, juni 20, 2016Eerst maak ik sap van rode biet en evt appel of ananas, van dat sap maak ik een smoothie, met bv frambozen, héérlijk. Maakt het wat zoeter. Ben een fervent hardloopster, niet heel ver of snel. Maar dankzij dit sap heb ik het idee dat ik makkelijker loop.
joycevandam
zaterdag, juli 23, 2016Dat klinkt erg goed Mieke, bedankt voor je aanvulling! Ik ga het dit weekend eens proberen! Liefs, Joyce
Annie
dinsdag, augustus 30, 2016Veroorzaakt bietensap ook diarree of is het vanwege de ontgifting?
joycevandam
dinsdag, september 27, 2016Hi Annie, Dat kan inderdaad voorkomen vanwege het detoxen! Gaat gelukkig weer over 😉
Liske
maandag, oktober 31, 2016Ik slik medicijnen tegen hoge bloeddruk. een vriend vertelde me dat hij elke dag een glas bietensap dronk om de bloeddruk te verlagen. Nu drink ik elke dag een glas rode bietensap en mijn bloeddruk is echt verlaagd!! Van ong. 100/145 naar 85/115! Ik voel me stukken fitter.
joycevandam
maandag, oktober 31, 2016Hoi Liske, wauw wat een mooi resultaat door het drinken van rode bietensap! Geweldig! Thanks for sharing!
biby
maandag, november 21, 2016Ik drink meestal bietensap, indd om mijn sportprestaties te verbeteren. Vond het eten wat lastiger en ben op zoek gegaan naar een lekke simpele salade. Deze wil ik niet voor mezelf houden. Probeer het uit. O natuurlijk komt het niet oorspronkelijk van mij, Maar uit een kookboek.
Benodigdheden:
2 bieten
1 rode ui
zeezout en peper
handje walnoten(kort geroosterd)
100 gr zachte geitenkaas
Paar takjes verse tijm.
Balsamico-viagrette(apart recept)
olijf olie
Bieten zijn het lekkerst wanneer je ze in de oven rooster. prik met een vork in de bieten. Doe dat op een folie. strooi wat zeezout en olijfolie er over heen en maak een pakketje ervan. Laat een ander half uur in de oven op 180 graden staan. Koel het daarna af.
Schil de bieten en snij in stukken. net als alle andere ingrediënten. mix dat in een kom.
Balsamico-viagrette:
benodigdheden:
Twee rode uien
Scheutje balsamico-azijn
extra vergine olijfolie
zeezout en peper
Doe een beetje olie in de pan en bak de uien zacht. Voeg de balsamico, roer en laat inkoken. (2 min). Die nu weer een beetje olie erbij en laat weer effe koken. breng op smaak met peper en zout. Laat daarna even afkoelen. En dat is je dressing voor de heerlijke salade. Ben benieuwd wat jullie er van vinden. Laat het me weten,
Enjoy 🙂
Lynn
donderdag, juni 29, 2017Mag ik vragen in wel keukenapparaat jullie de bietensap maken?
Wendy
maandag, juli 24, 2017heb een gekookte rode biet met sinaasappel/ mango / cashewnoten/ lijnzaad / blauwe bessen smoothie gemaakt. De rode biet blijft overheersend, vreselijk. Misschien is het ook wel de sterke geur. Heb gelezen dat het erg gezond is voor sporters, dus dacht toch proberen. Ben bang dat ik niet aan de sterke smaak kan wennen. Iemand nog betere tips om toe te passen ?
Ank
dinsdag, januari 16, 2018Is bietensap van zonnatura een goed alternatief? Zelf bietensap maken geeft zoveel troep en nare vlekken.