Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Wat te doen tegen haaruitval?

Wat te doen tegen haaruitval?

Dat je haar uitvalt is een natuurlijk proces. Iedereen verliest ongeveer 50 tot 100 haren per dag.

Maar wat te doen tegen haaruitval? En dan vooral tegen ongewenste uitval! Haaruitval bij vrouwen kan soms vervelend zijn! Maar er zijn manieren om haaruitval bij vrouwen (en ook mannen) tegen te gaan.

Haaruitval, hoe groeit je haar? En wat zijn redenen van haaruitval?

Haar is weefsel dat langzaam groeit. Haar vernieuwt zich door de uitval van oude haren en door de groei van nieuw haar op dezelfde plaats.

Er zijn verschillende redenen waardoor haaruitval per persoon kan verschillen. Denk haarbij aan:

-Haaruitval door je leeftijd:

Op latere leeftijd, neemt de dikte van je haar af. Dit heeft niet specifiek met haaruitval te maken. De leeftijd heeft vaker te maken met de medicijnen die ze moeten slikken naar mate ze ouder worden, de medicijnen hebben meestal geen goede invloed voor ons haar.

-Haaruitval door hormonen

Hormonen bij een zwangerschap beïnvloeden je haaruitval. Ook andere schommelingen van hormonen hebben een effect op je haaruitval.

-Haaruitval door stress

Door stress kan je te maken krijgen met veel meer haaruitval! De adrenaline die in aanraking komt met je talgklieren in de hoofdhuid produceren melkzuur. Melkzuur is de boosdoener voor je haargroei en hoofdhuid. Waar is stress eigenlijk niet slecht voor?

-Haaruitval door wisseling van seizoenen

Je verliest meer haar in de herfst, vooral in de maanden november en december. Dat komt door het afronden van de groeicyclus. Er zijn ook redenen van haaruitval die we zelf (meer) in de hand hebben. Om haaruitval tegen te gaan kan je als eerste hier mee aan de slag gaan:

Wat te doen tegen haaruitval #1:

Stoppen met roken: Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Roken is voor meer slecht dan alleen je haaruitval. Zo zorgt roken voor een vernauwing van de bloedvaten. De haarwortels krijgen hierdoor onvoldoende zuurstof en voeding. Gevolg hiervan is haaruitval of vergrijzing.

Wat te doen tegen haaruitval #2:

Minder koffie drinken: Te veel koffie verhoogt je stressniveau omdat koffie de aanmaak van adrenaline stimuleert wat indirect weer de boosdoener is voor je haargroei en hoofdhuid. Drink maximaal 1-2 kopjes koffie per dag om haaruitval tegen te gaan.

Wat te doen tegen haaruitval #3:

Gezond eten: gezond eten is heel belangrijk om haaruitval tegen te gaan. Vermijd voedingsmiddelen met transvetten, verzadigde vetten en geraffineerde producten. Zorg vooral voor extra Omega-3 vetzuren en voldoende eiwitten die belangrijk zijn om haaruitval tegen te gaan.

Wat te doen tegen haaruitval #4:

De juiste vitamines binnen krijgen. Haaruitval kan veroorzaakt worden door een gebrek aan vitamines en mineralen. Als je last hebt van meer haaruitval dan gemiddeld let dan naast gezonde voeding ook op het innemen van extra vitaminen. Je kan hiervoor een supplement gebruiken. De volgende vitamines zijn erg belangrijk om haaruitval tegen te gaan:

 • Ijzer
 • Zink
 • Vitamine D
 • Vitamine A (houdt je aan de aanbevolen dosering, teveel kan schadelijk zijn)
 • Vitamine B
 • Vitamine C
 • Biotine

Na mijn eigen zwangerschap kreeg ik ook veel meer last van haaruitval. Mijn zoontje is nu 5 jaar en tot voor kort bleef ik erg last houden van haaruitval. Ik verloor per dag wel zo’n 500+ haren! Het gemiddelde ligt tussen de 50-100 haren. Wist je dat je haar met maarliefst 50% kan verminderen, zonder dat je het door hebt. Bizar he!?

Ik maakte me dus eerst niet zo heel erg druk om mijn haaruitval. Ik bleef nog genoeg haar houden! Maar zo’n 2 maanden geleden viel het mij op dat er na het wassen en föhnen van mijn haar er bijna geen haar op de badkamervloer lag. Zelfs mijn vriend viel het op! En als mannen iets opvalt, ga je toch nadenken 😉 Door mijn haaruitval lag eerst serieus de hele vloer vol met haar na het wassen en föhnen.

Na een paar weken ging ik mezelf afvragen waarom mijn haaruitval zo was verminderd. Ik wissel nog wel eens van eetpatroon of probeer wel eens verschillende gezonde recepten uit. Wat heb ik (gedeeltelijk onbewust) gedaan, om mijn haaruitval te verminderen?

Sinds september ben ik gestopt met roken (moeilijk!!! Maar wel gelukt… Yee). Doordat ik gestopt ben met roken drink ik in plaats van ongeveer 5 koppen koffie per dag, nog maar 2 koppen koffie per dag. (Een bakje koffie smaakt gewoon minder lekker zonder sigaret). Zie je ook de twee bovenstaande tips terugkomen? Wat te doen tegen haaruitval nummer 1, stoppen met roken en Wat te doen tegen haaruitval nummer 2, minder koffie drinken.

Maar ook heb ik sinds een aantal maanden havermout ‘leren’ eten. Sinds ik havermout ben gaan eten heb ik veel minder last van haaruitval! Ik kan eindelijk zeggen dat ik nu ook het gemiddelde aantal haren verlies per dag. Mijn haaruitval is sterk verminderd!

Wat te doen tegen haaruitval #SuperTip: Havermout

Havermout is een echte superfood en is voor ontzettend veel dingen goed. Maar het helpt onwijs goed tegen haaruitval. Als je aan mij vraagt: Wat te doen tegen haaruitval? Dan zeg ik direct: ga havermout eten!

Wat te doen tegen haaruitval? Door Joyce van Dam Hair & Make-up Artist

Havermout bevat heel veel goede voedingsstoffen, vitamines en mineralen die ons lichaam allemaal nodig heeft. Vooral de aanwezigheid van vitamine B5 in havermout heeft een gunstige werking tegen haaruitval. Havermout vind ik alleen niet erg lekker. Het ziet er ook niet zo heel lekker uit vind ik zelf. Ik heb havermout dus echt moeten ‘leren’ eten.

Ik ben zelf begonnen met havermout eten toen ik een super havermout recept kreeg van iemand (bedankt Margo!) uit het boek van Renske Kroes.

Het boek van Renske Kroes – Power Food staat vol met dit soort recepten met simpele maar super gezonden recepten. Niet alleen voor haaruitval maar ook allerlei andere recepten vindt je in dit boek. Gezond haar en een gezonde huid komt voor een groot deel van binnen. Dus gezonde voeding is erg belangrijk!

Het boek van Renske Kroes beveel ik dan ook zeker aan. Je kan hem via onderstaande link bestellen.

Het havermout recept wat ik gebruik om haaruitval tegen te gaan is ontzettend lekker! Ik heb het iets aangepast en het ruikt en proeft net als appeltaart

Wat heb je nodig voor het havermout recept tegen haaruitval?

 • (biologische) melk
 • havermout
 • halve banaan
 • halve appel
 • kaneel
 • rozijnen

Ik maak het klaar in een pannetje. Voeg de havermout bij de melk en snij de banaan en appel in kleine stukjes. Strooi flink wat kaneel erbij en de rozijnen. Laat het zo’n 5 minuten koken. Tot slot gooi ik er nog wat droge havermout vlokken overheen om het iets lekkerder en minder papperig te maken.  Als topping zijn blauwe bessen en wat extra stukjes banaan heerlijk!

Wat te doen tegen haaruitval? Door Joyce van Dam Hair & Make-up Artist

Enjoy!

ps. dit zijn zeker niet de enige oplossingen tegen haaruitval. Haaruitval kan met verschillende (combinaties van) oorzaken te maken hebben. Heb jij iets wat voor jou werkt? Laat het weten in een reactie.

Veel liefs,
signature
18 Responses
 • Tineke de Jong
  donderdag, maart 12, 2015

  Na een tip van Joyce, ben ik 2 maanden geleden begonnen met het eten van havermout. Ik verlies nu veel minder haar, en mijn haar is ook voller geworden!
  Dus ga zeker door met eten van havermout als ontbijt 😉

  • joycevandam
   donderdag, maart 19, 2015

   Goedzo! Het werkt echt he!? Zeker mee doorgaan, ik doe het ook!

 • sara
  zaterdag, mei 23, 2015

  Ik eet al 2 jaar havermout, rook niet, drink nauwelijks koffie. Eet gezond. En toch nog steeds (al meer dan 1.5 jaar) haaruitval. Dus…bij mij doet havermout niets voor mijn haaruitval.

  • joycevandam
   zondag, mei 24, 2015

   Bedankt voor het delen van je ervaring, Sara. Jammer dat het bij jou niet hetzelfde effect heeft als bij mij! Uiteraard kan je haaruitval diversen oorzaken hebben en soms ook combinaties van oorzaken. Misschien kan je toch eens proberen je voedingspatroon kritisch te bekijken en kleine veranderingen proberen door te voeren, door meer groente en fruit te eten en daarnaast dagelijks havermout als ontbijt. Wellicht merk je na 2 weken alsnog verschil als je hier bewust mee bezig bent. En zo niet, kan meer groente, fruit en havermout sowieso geen kwaad! 😉 Succes met het zoeken naar een oplossing! XO Joyce

 • Maaike
  woensdag, mei 27, 2015

  Ben ook begonnen met havermout eten en ik merk al wat verschil

 • Maaike
  woensdag, mei 27, 2015

  Ik ben ook al begonnen met havermout eten ik merk echt al heel veel verschil

 • Brenda
  donderdag, juli 16, 2015

  Wat ‘fijn’ om te weten dat je zo’n 500 haren per dag verloor, ik schrik nu ook steeds continue ervan dat mijn haar zoveel loslaat.. dus ging ik even googlen en kwam ik hier terecht. Zoveel haar, onder de douche, fohnen alles!.. ik schrik ervan en denk af en toe dat ik kaal word! ik ga je tips zeker meenemen. Havermout moet je echt leren eten .. maar ik ga gewoon verder een poging wagen. plus extra fruit en extra vitamines, want daarmee loop ik gigantisch achter de laatste tijd.

  • joycevandam
   donderdag, juli 16, 2015

   Ja he, ik snap dat je ervan schrikt! Havermout is echt een aanrader en moet je echt proberen! Probeer mijn recept eens of zoek eens op Google op Havermout recepten. Ik doe ook telkens vaker een eetlepel havermout door mijn yoghurt… Succes!

 • kasiman sabrina
  zondag, maart 20, 2016

  Zelf heb ik netals jullie Dames ook last van haaruitval en wordt het haar met de dag dunner. Jullie tip neem ik zeker mee, maar heb toch eeñ vraagje. Hoe kan ik havermout anders eten aangezien ik geen melk(kan) drinken ? Ik hoop dat er een ander manier voor bereiden ervan is.
  Bvd

  • Ester
   maandag, april 18, 2016

   Hoi Sabrina!
   Ikzelf heb een lactose intolerantie dus kan ook geen (of weinig) melk nemen.
   Ik maak havermout vaak aan met amandelmelk, kokosmelk of soja melk. Als je dat liever niet gebruikt, kun je de havermout ook gewoon met water koken! Dit is wel ietsje ‘saaier’, maar als je er kaneel en fruit aan toevoegd prima te eten, hoor! Ik vind het erg lekker in ieder geval. Succes!

 • Marloes
  maandag, augustus 22, 2016

  Eet je elke ochtend havermout als ontbijt? Of hoe vaak in de week? Ik heb zelf last van haar uitval en ben ten einde raad dus ik hoop dat je me wat over je eet patroon kan vertellen 🙂

  • joycevandam
   dinsdag, september 27, 2016

   Hi Marloes, bij iedereen zal dit anders werken. Ik eet zelf zo een 2 tot 5 keer in de week havermout, heel verschillend dus. Ik weet wel dat stress ook een behoorlijke boosdoener is, en hier kan havermout moeilijk tegenop. Dus zorg vooral dat je je niet te drukt maakt, dat maakt het alleen maar erger. Succes en hopelijk gaat het snel beter en heb je minder haaruitval. -XO- Joyce

 • Mariam
  zondag, september 11, 2016

  Ik ben ook met havermout begonnen. Maar heb ipv banaan, peer gebruikt. Is dat erg? En ik eet t met koud melk is dat ook goed ivm haaruitval???

  • joycevandam
   dinsdag, september 27, 2016

   Hi Mariam, Wat goed van je! Merk je inmiddels al vershil? De peer en de koude melk maken niets uit, het gaat erom dat je havermout binnen krijgt! Blijf doorgaan 🙂

 • Roos
  dinsdag, oktober 18, 2016

  Wat is de verhouding tussen de melk en havermout? Ik eet nu bijna elke ochtend volle kwark met havermout en een milkshake van volle melk met banaan (ik val ook erg snel af dus heb extra vetten nodig). Nu met de kwark merk ik helaas nog niks dus wil het nu even met melk proberen en wat afwisseling is ook wel even fijn haha!

 • Ranisa
  dinsdag, oktober 23, 2018

  Hoe vaak per week havermout eten? Hoeveel gram?

 • Elise
  maandag, september 13, 2021

  Ik eet elke ochtend havermout maar is de hoeveelheid havermout nog van belang?

Praat mee, of stel je vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.