Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Zelf je haar verven – 8 tips!

Als je je haarkleur te saai vindt, een totaal andere haarkleur wilt hebben of je grijze haar wilt verbergen kan je natuurlijk je haar verven. Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom we ons haar willen verven.

Je kan het natuurlijk door een kapper laten doen. Die weet precies wat hij of zij doet, en mocht het fout gaan, dan moeten ze het in de kapsalon herstellen voor je. Je haar kleuren bij een kapsalon is lekker relaxed, maar kost je wel meer tijd en geld. Wanneer je zelf aan de slag gaat, kan dit je veel geld besparen, en heel moeilijk is het eigenlijk niet! Er zijn een aantal punten waar je goed op moet letten als je je haar gaat verven.

Waar moet je op letten als je zelf je haar gaat verven. Of als je je vriendin de verf laat inzetten. Mijn 8 tips als je zelf je haar gaat verven lees je hieronder.

Tip 1 – Kleurnummers haarverf

Handig om te weten is dat de kleuren verf onderverdeeld zijn in cijfers. Zo is extra licht blond een kleur nummer 10 en zwart is kleurnummer 1. Zie de tabel voor de overige kleurnummers.

Haar vervenKleur nuances kan je herkennen aan de cijfers die je soms vindt naast de basis kleur voor bijvoorbeeld: 5.5.

De kleur nuances kan je onderverdelen in verschillende tinten zoals:

Rood, goud, koper, paars, parelmoer of een as kleur.

De cijfers voor de kleur nuances kunnen per merk verschillen, maar over het algemeen zijn ze onderverdeeld in:

 • .0 Natuurlijke tint
 • .1 As Tint
 • .2 Parelmoer
 • .3 Goed
 • .4 Koper
 • .5 Mahonie
 • .6 Rood

Snel goedkope haarverf bestellen en morgen al in huis? Klik hier.

Tip 2 – Tips tegen groen haar

De meest voorkomende fout die gemaakt wordt wanneer je zelf je haar verft is het creëren van Groen Haar!

Wanneer je blond haar hebt en je wilt naar een bruin tint, heb je heel snel kans op groen haar. Dit komt vooral als je een natuur tint verf gebruikt. In een natuurtint zit een groene gloed. Met de verkeerde (te lichte) ondergrond, komt deze gloed naar boven bij je haar verven.

Hoe kan je een groene tint voorkomen?

Dit voorkom je door je haar eerst voor te pigmenten met bijvoorbeeld een rode mousse. Je kan ook een bruine tint kiezen waar wat rood pigment inzit. Denk aan kastanje of bijvoorbeeld mahonie.

Waarom is de rode kleur zo belangrijk? Rood compenseert de kleur groen!

Een tip voor blonde dames met een groene gloed over hun haar: Was je haar met ketchup! 🙂 Het werkt echt! Het trekt de kleur eruit.

Ook voor in de zomer tijd, wanneer je vaak gaat zwemmen in een zwembad is deze tip heel fijn! Door de hoeveelheid chloor kan je blonde haar ook een groene gloed aannemen. Lees hier mijn complete blog om een groene gloed te voorkomen!

Tip 3 – Voorkom kleurverschil bij je haar verven

Voorkom een kleur verschil in je lange lokken. Voorals als je wat langere lengtes hebt, is het heel belangrijk om eerst je punten (de lengtes) van het haar te verven en na een minuut of 10 begin je bij de aanzet van je haar!

Waarom? Door warmte van je hoofdhuid werkt de kleuring beter, sneller en intenser. De langere lengtes van je haar hebben daarom meer tijd nodig om de juiste kleur te bereiken. Zet daarom altijd eerst de lengtes in en begin daarna bij je aanzet (hoofdhuid). Kam het daarna goed door.

Zelf je haar verven - acht tips om zelf je haar te verven

Tip 4 – Gebruik dunne passe’s

Neem dunne passe’s (plukken) op. Wanner je te grote passe’s (plukken) opneemt bij je haar verven, kan het zijn dat er niet overal voldoende verf op bepaalde gedeeltes komt, waardoor je dus vergeten plekken creëert. Doordat je dunne passe’s opneemt weet je zeker dat er overal haarverf komt.

Tip 5 – Ontkleuren: Do or Don’t

Met verf kan je je haar ongeveer 1 tot 2 tinten lichter krijgen. Als je je haar nog lichter wilt verven zal je je haar eerst moeten ontkleuren.

Na een ontkleuring is je haarkleur meestal nog niet de gewenste lichtere kleur. Vaak is het te oranje of te geel. Dit kan je compenseren door er een askleur in de gewenste kleurhoogte aan te brengen. De askleur compenseert de warme koper/gele kleuren.

Ontkleuring tast je haar kwaliteit aan. Zorg altijd voor een goede nabehandeling om je haar weer een boost te geven, zoals deze.

Extra Tip: Ontkleur je haar in etappes, door het gebruiken van highlights bijvoorbeeld. Wanneer je veel highlights inzet, heb je gelijk een veel lichtere haarkleur, maar is niet al je haar is in 1x ontkleurd. Dat is veel heftiger dan wanneer je het in etappes doet. Zorg ervoor dat je ruim de tijd neemt voor je volgende highlight sessie en verwen je haar geregeld met een lekker maskertje. Bijvoorbeeld een lekker natuurlijk masker van kokosolie, klik hier voor de tips.

Tip 6 – Voorzichtig aanbrengen

Wanneer je je haar met een donkere tint gaat verven is de kans op een donkere rand langs je aanzet groot, maar waneer je het niet goed inzet heb je kans dat de je nog lichtere haartjes hebt aan de rand en dit ziet er niet mooi uit (alsof je wat vergeten bent) Wees dus niet te bescheiden met het inzetten van de rand bij de aanzet van je haar. Bij het uitwassen van de verf, masseer je de rand van je hoofd als het ware met de verf nadat je er een waterstraal overheen hebt gehaald, met verf haal je de verf weg, dus doe dit vooral in het begin wanneer je nog niet alle verf hebt uitgespoeld.

Mocht je nog heel erg een donkere rand zien zitten langs je hoofdhuid aanzet, kan je dit eventueel weg krijgen door het poetsen met as. Ja as van een sigaret, niet heel fris maar het werkt wel. Je maakt een watje wat vochtig, doop het in de asbak en maak licht draaiende bewegingen op de huid waar er verf is ingetrokken.

Zelf je haar verven - acht tips om zelf je haar te verven

Tip 7 – Gebruik handschoenen en oude kleding

Ook wanneer je je haar blond verft en je handen en nagels geen donkere kleur kunnen aannemen is het handig om handschoenen te dragen bij je haar verven. Haarverf is toch chemisch, je huid kan er een reactie op krijgen. Als je verf morst op je kleding krijg je dit er niet uit in de wasmachine. Zorg er dus voor dat je kleding draagt waarbij je het niet zo erg zou vinden als je morst! 🙂

Ook gebruik ik altijd een oude handdoek. Ondanks je het gewassen hebt, kan je haar nog wel haarverf afgeven.

Tip 8 – De juiste inwerktijd

Nadat je je haar helemaal hebt ingezet met verf, zet je een wekkertje met de aangegeven tijd die op de gebruiksaanwijzing staat aangegeven. Houdt je hier goed aan!

Succes Ladies!

Voor tips & vragen laat dan hieronder een reactie achter!

Veel liefs,
signature
28 Responses
 • jolanda
  vrijdag, juni 12, 2015

  Bedankt Joyce voor de tips. Ik kies meestal voor mijn haar thuis te verven om kosten te besparen… groetjesss

  • joycevandam
   vrijdag, juni 12, 2015

   Thanks voor je reactie Jolanda! -XO- Joyce

 • Jade
  vrijdag, oktober 23, 2015

  Misschien een beetje een domme vraag, maar ik heb voor Halloween donkerbruine kleurspoeling gekocht van Henna Plus (8-10 wasbeurten). Het is gewoon 3 (geen 3.4 ofzo). Maar nu lees ik net dat je het niet mag gebruiken op geblondeerd haar. Ik heb zomer 2014 mn haar heel eeg geblondeerd, daarna koper gehad en dmv verf (dus niet bleek) weer langzaam teruggegaan naar blond. Tegen de tijd dat de rode gloed eruit was vond ik het weer te licht (naar mijn schatting toonhoogte 9), dus heb ik er een 7.0 overheen gegooid. Dat heefg geresulteerd in een groene gloed, maar dat maakt mw eerlijk gezegd niet zoveel uit (komt nog wel). Nu is mijn vraag eigenlijk, waarom ‘mag’ het niet op geblondeerd haar? Pakt het dan niet, pakt het te goed, gaat het er ‘te’ snel uit, of krijg je dan groene gloed?(die ik toch al heb wil het hierna waarachijnlijk bruin of mahonie verven). Ik bem vooral bang dat het niet pakt! Zou het heel gaaf vinden om gewoon maand echt donker haar te hebben, en is natuurlijk beetje zonde van mijn geld.. Ook heb ik ongeveer 2,5 cm uitgroei, gaat het dan alleen daar op pakken? Sorry dat het zo n lang verhaal is, maar dat is dus precies de reden dat ik het niet niet zo goed weet, mijn haar is inmiddela namelijk niet meer ‘geblondeerd’.

  Alvast bedank, en super bedankt voor je artikel! De tip tegen kleurverschillen ga ik zeker toepassen voortaan!

  liefs Jade

  • joycevandam
   dinsdag, november 17, 2015

   Hi Jade, van een kleurhoogte 7 naar een 3 daar zitten teveel stappen tussen. Daardoor pakt de kleur niet of heel anders. Je kan beter van een 7 naar een 5 verven en van een 5 naar 3, dus in 2 keer.

   Succes Jade

 • Fad.
  zaterdag, november 7, 2015

  Hallo,

  Ik heb laatst m’n haar geprobeerd te verven van zwart naar licht bruin. Nu is het niet helemaal gelukt. De bovenkant blijft veel lichter dan de onderkant. Dit komt doordat ik een jaar geleden zwarte henna heb gebruikt. Nu heb ik dus een uitgroei. Hoe kan ik ervoor zorgen dat m’n haar weer 1 kleur wordt. Nu is m’n haar oranje/blond aan de bovenkant en bruin/rood aan de onderkant. Ik hoop op een spoedige reactie.

  Groetjes

  • joycevandam
   dinsdag, november 17, 2015

   Hi Fad! Verf licht sneller op bij je aanzet door de warmte van je hoofdhuid! De lengtes hebben langer nodig om lichter te worden, zet deze daarom eerst in en begin daarna bij je aanzet. Mocht het niet lukken dan zou ik bij de kapper highlights laten zetten, zo haal je het kleur verschik bij de uitgroei en lengtes iets wat weg en door de folie worden je lengtes ook intensiever gekleurd en dus lichter. Succes!

 • Axana
  zondag, november 29, 2015

  Hallo ,
  Ik heb iets stom gedaan ik ben naar de kapper geweest en wou ombre hair , (dus alleen maar de toppen gekleurd) maar ze heeft het te bleek gedaan lichtblond/rost/oranje mijn naturel haar is donker blond/licht bruin dus dit deel dat ik niet gekleurd heb maar mijn vraag is ik wil mijn toppen weer in mijn natuurel kleur tenslotte ben ik ook nog eens bang dat ik zal uitgelachen worden en mijn haar groen zal uitslaan 🙁 ik moet volgende week al naar een heel belangrijk feest! Kan jij me aub spoedig helpen….. Aub … Dankj

  • joycevandam
   dinsdag, februari 23, 2016

   Hi Axana, ik zou hiervoor terug gaan naar je kapper! Succes -XO- Joyce

 • Sher___
  donderdag, april 28, 2016

  Hai,

  Mijn eigen haarkleur is bruin met in de zomer lichte plukjes, eigenlijk een hele mooi kleur maar toch…..
  heb twee jaar geleden een blondingsspray gebruikt…. wat eigenlijk een jaar lang mooi bleef zitten.

  Hierna werd het niet mooi meer en ben ik terug gegaan naar bruin, ik vond dit té bruin en té donker!!! Dus ben ik weer naar blond gegaan….
  Nu heb ik een soort balayage, boven bruin en onder blond. Ook dit vind ik niet mooi en was niet precies wat ik in gedachten had…

  Ik weet niet wat ik moet doen zodat het er natuurlijk uitziet. Ik heb inmiddels al meer dan €300,- uitgegeven aan de kapper… en wil dat niet weer doen.

  Tips????????? 🙂

 • Emi
  woensdag, mei 4, 2016

  Ik vraag me af vanaf wanneer je de inwerktijd moet tellen. Vanaf het moment dat de eerste pluk in de verf zit, of de laatste pluk? Alvast bedankt voor het antwoord.

 • Marie
  vrijdag, mei 27, 2016

  Ik heb mijn haar goudblond gemaakt met highlights ik wil graag naar asblond ik heb al heel wat stappen highlights gehad ben van donkermahonie naar blond gegaan als ik er nou nummer 11 op zet word het dan wel asblond ik hoop graag op reactie

 • Kim
  vrijdag, juni 17, 2016

  Haii

  Ik wil heel graag me haar verven maar ben bang dat het verkeerd gaat ik ben bond en wil het nog iets blonder maar wil geen groen of dat er sommige plekken heel erg en sommige heel weinig verf zit

 • Sophie
  vrijdag, juli 22, 2016

  Beste Joyce,

  Bedankt weer voor je behulpzame uitleg!
  Ik heb mijn haar een tijdje geleden blond geverft, maar ik wil weer terug naar bruin.
  De tip over de rode mousse ga ik zeker gebruiken. Alleen wat voor een kleur mousse bedoel je? Die van syoss bijvoorbeeld? Zo’n colour refresher?

  Met vriendelijke groeten, Sophie

 • Anja Manita Mulder
  woensdag, maart 22, 2017

  Ik heb zelf geprobeerd highlights te zetten mislukt daarna maar mij haar met nog zozelfde pak helemaal ontkleurt ook al stond op de verpakking dat het niet voor je gehele haar is. Daarvoor had ik 2 maal een asgoud tint en daarna goudader saai mijn haar is een kort koppie word om de 8 weken geknipt Resultaat nu wit blond met wat geel er een uitwisbare blauwe tint in leuk.mijn vraag is als ik nu mijn uitgroei platina blond doe mag ik dan 5 mojnuten door mijn hele haar kammen na de tijd van 30 tot 45 minuten of kan mijn haar doorslaan

 • Marianne
  donderdag, mei 18, 2017

  Beste Joyce,
  Ik heb jaren mijn haar geverfd met Majirel 6.34 gemengd met 6.3 en 6% waterstof.
  Maar nu ben ik helemaal grijs en werd de uitgroei wat oranje.
  Dus ik dacht dan ga ik wat lichter zodat het grijs niet zo gauw opvalt maar wel met wat warmte erin omdat mijn haar gauw de neiging heeft naar een groenige matte tint. Ik kan jammer genoeg ook geen blonde streepjes in mijn haar doen want dat wordt ook een viezige kleur. Ik had dat toen bij de kapper laten doen.
  Dus ik ben nu overgestapt op kleurnummer 7.03 met 6% waterstof van Majirel. Maar ik vind het nog erg donker en saai.
  Nu is mijn vraag of ik 8.03 met 9% waterstof zou kunnen gebruiken. Of heb jij nog een ander idee Joyce? Wel een erg lang bericht geworden, sorry daarvoor.
  Vriendelijke groet, Marianne

  • jeanette
   zaterdag, november 2, 2019

   hallo, mijn haar is nu rood , maar wil naar een koperkleur, moet ik dan eerst ontkleuren?

 • Ton
  woensdag, juli 12, 2017

  Onlangs heb ik het haar van mijn vrouw geverfd met Goldwell, kleur 10 N en 6 % waterstof. De ondergrond kleur van het haar was licht blond. Bij het uitspoelen van de verf zag ik de er veel rood/oranje kleur inzat.
  Hoe komt dat en hoe kan ik dat in de toekomst voorkomen ?
  Alvast bedankt voor je reactie.

 • Yvana
  zaterdag, april 28, 2018

  Heei,
  In mijn blonde haar zitten highlights en lowlights. De lowlights vind ik wat te donker dus wil ik ze lichter verven. Hoe kan ik dit het beste doen?

  Groetjes

 • Pietje
  zaterdag, mei 19, 2018

  Vraagje heb mijn haar geverfd met 8.3 kan ik daar nu 10 over heen doen
  alvast bedankt
  Gr Pietje

 • Talitha
  donderdag, oktober 25, 2018

  Hallo,

  Ik heb 2 jaar geleden mijn haren wat lichter geverfd en heb zelf donkerbruin haar. Nu wil ik mijn haren zelf donkerder verven maar wil ik wel dat me uitgroei (punten) gelijk word met de rest van me haren. Moet ik dan eerst boven beginnen omdat de onderkant lichter is en de verf dus sneller pakt of andersom?

  Groetjes

 • jeanette
  zaterdag, november 2, 2019

  goedemorgen, mijn haar is nu fel rood maar wil naar een kopertint, moet ik dan eerst ontkleuren?

 • Jasmijn
  dinsdag, februari 4, 2020

  Hey,
  Ik ben 15 en heb van nature blond haar met een rossige ondertoon.
  Ik wil zo graag mijn haar wit verven maar mijn moeder is bang dat mijn natuurlijke kleur niet meer terugkomt als ik de verf uit laar groeien en ze is niet zeker of ik mijn haar überhaupt moet laten verven (laat staan het zelf te doen).
  Ik heb mijn haar (alleen de punten) al eens eerder laten verven maar de kleur kwam compleet anders uit dan verwacht.
  Daarbij mijn vraag, hoe kan ik mijn moeder overtuigen om mijn haar te laten verven en adviseer jij dat ik mijn haar überhaupt verf?

 • kim
  maandag, maart 30, 2020

  hi,

  ik hoop dat je je blog nog leest, maar ik wil heel graag mijn haar verven met kis producten omdat deze hele goede recties hebben en de prijs mooi is. maar nu heb ik donkerblond haar en ik wil heel graag na een lichtere kleur welke kleur van hun zou jij mij kunnen aanraden??

  xx

  • Annelies
   dinsdag, november 17, 2020

   Bedankt voor alle tips! Super handig 🙂

Praat mee, of stel je vraag.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.